EXPO-LITIE geopend

“Eindelijk is het negentien september ! Eindelijk kunnen we EXPO-LITIE openen. De laatste weken zijn druk geweest, maar het was de moeite waard.

Het begon als een stoute droom: wat als we de stad zouden vragen of we mogen gebruik maken van het ex-politiekantoor aan het beursplein om er een tentoonstelling te organiseren ? Dankzij schepenen Lalloo en Hoste was de vraag even snel beantwoordt als gesteld: ja we mochten.

Dan begonnen de zorgen pas. Krijgen we dat immense gebouw wel vol ? Geen nood, ook op één of twee verdiepingen moet dat lukken. Een goede vier maand later zijn er hier meer dan veertig kunstenaars en vullen we niet alleen vier volledige verdiepingen, we nemen er voor de zekerheid de kelder nog bij. We hebben jong en oud, we hebben academisch geschoold en autodidact. We hebben schilderkunst, fotografie, brons, keramiek, … Kortom: we hebben een staalkaart van wat leeft in de kunsten in Brugge en omgeving.

Als KunstGroepBrugge VZW, beter bekend als de KGB, kunnen we alleen maar tevreden zijn. Onze doelstelling is om kunstenaars uit Brugge ruimte te geven. Ruimte om te werken, ruimte om zichzelf te zijn, ruimte om te zoeken, ruimte om te mislukken, ruimte om zich kenbaar te maken, ruimte om kennis uit te wisselen. We hebben reeds twee en een half jaar het ex-kadastergebouw op Sint-Gillis, waar we 28 ateliers kunnen aanbieden aan kunstenaars en waar we al een tijdje met een wachtlijst zitten. Met deze tweede EX, het EX-Politiekantoor als een tentoonstellingsruimte kunnen we eindelijk doen wat we daarvoor moeilijk konden: op een betaalbare manier exposeren.

Wij willen hiermee duidelijk ook een lans opsteken om na te denken over wat je met EX-en kunt doen. Of zoals men in het Engels zo mooi zegt: wat te doen met „Meanwhile Places „ ? Een stad heeft altijd lege plekken, lege gebouwen. Plaatsen die wachten op een nieuw gebruik, plaatsen die wachten op een investeerder, plaatsen die wachten op een vergunning. Laat die plaatsen nuttig zijn. Ook als „tussendoortje” kunnen ze iets betekenen, kunnen ze zelfs veel betekenen. Het hoeven niet altijd hippe „pop-up-stores” te worden. Kunstenaars hebben ruimte nodig, creatieve mensen zijn het kloppend hart van een stad. Voor je hart moet je toch ruimte hebben ?

Hier is nu zeer tijdelijk een plaats voor kunstenaars. Over vier verdiepingen en de kelder van dit tijdelijke KGB-hoofdkwartier kun je zien wat er leeft in Brugge en omgeving. Geniet er van.”

Met deze woorden kon ik als voorzitter EXPO-LITIE openen. Wat vooral deugd doet is de vele mensen die de tentoonstelling verlaten en die zeggen “Het was zeer goed”, “Het was verassend”, “Wat een kwaliteit”, “Ik kom volgende week terug, want ik heb nu geen tijd gehad om alles te zien (na twee uur rondgelopen te hebben …). Daarvoor doen we het en dit is vooral een pluim op de hoed van alle deelnemende kunstenaars

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.