Riënnale – Manifest Lege Ruimte

 

Wij

Burgers van Brugge, die de Kunsten liefhebben, wij roepen op.

De ruimte is overal. Ruimte, zeer veel ruimte, is er ook in Brugge. Die ruimte staat leeg. Deze ruimte is vrij. Het is unieke vrijdenkersruimte. Wij worden omringd en omgeven door lege ruimte, die wij zoeken.

Lege ruimte is geen probleem, het is een kans die opduikt uit het Niets. Daarom geloven wij in Niets.  Niets, dat is ons Alles. Wij zijn Nietsisten en we maken samen iets: de Riënnale.                                                       Omdat we geloven dat Niets uitnodigt tot Iets.

Riënnale bewijst eer aan “Rien”, het “Niets” dat wij altijd krijgen. Riënnale trekt daarom op expeditie naar lege ruimte. Wat wij samen ontdekken bestaat uit vreemde en afgelegen kansen.

Riënnale is er voor iedereen die actief op zoek is naar ruimte. Want wij verruimen en verrijken. Wij stellen kritische vragen over de Toekomst van Brugge: “Hoe groot is de Lege Doos waarin al deze plannen passen ?”

Wij willen denkkracht in Brugge. Verbeelding aan de macht, is wat wij verlangen van het stedelijk beleid. Wij vragen onze politici om meer Leeghoofdigheid. We vragen geloof in de kracht van het lege blad. Zodat Brugge kan herbeginnen.

De stad, dat zijn wij namelijk zelf. Wij, burgers van Brugge, willen niet internationaal vermarkt worden. City-marketing is niet aan ons besteed, wij zijn geen commerciële koopwaar. Riënnale heeft daarom zoveel zin in meer zinnigheid.

Wij, burgers van Brugge, die de Kunsten liefhebben, zijn de makers van Riënnale. Wij willen onze creativiteit strategisch inzetten, overal waar leegstand is. Wij zoeken de lege ruimte, die overal is. Wij roepen op tot actie.

Riënnale plukt daarom onze eigen pluimen weer weg van andermans hoed. We leggen deze als veren op het water van de vloeibare stad. Het zijn onze drijfveren.