Gretel Vyvey

Doordat het leven in dit Corona-jaar vertraagde en zelfs tot stilstand kwam, nam Gretel de natuur als inspiratiebron voor nieuw beeldend werk, natuur die voor veel kunstenaars een voortdurende inspiratiebron is en blijft. 

Het keramisch werk van Gretel Vyvey op deze tentoonstelling typeert zich door een weergave te zijn van versteende natuurpracht. Haar inspiratie vond ze ditmaal in de fauna en flora, zowel op aarde als onder water.

De beelden en kleurafwerkingen zijn handgemaakt, opgebouwd naar eigen, vrije interpretatie van natuurlijke leefvormen. Door deze te maken in klei en te bakken, wil Gretel de pracht van de natuur vasthouden, in tegenstelling tot het vergankelijke van het leven. Enkel tijd en vooral menselijke ingrepen (lees: vernietiging van het beeld) kan het werk nog aantasten en doen vergaan. 

Waar haar werk voordien vooral zeer abstract was, komt het nu zeer dichtbij de gewone, alledaagse vormen in de natuur die een helende werking kunnen hebben op de geestelijke gezondheid van een persoon. Door haar werk te observeren, beleven we een kort moment van schoonheid en worden we aangespoord om meer te genieten van de kleine dingen. We kunnen ook mijmeren over ons eigen vergankelijke bestaan maar ook ervaren dat het leven in plant, dier en mens zich steeds opnieuw heruitvindt. 

http://www.butikkeramik.be

gretel@butikkeramik.be