Ludo Goderis

Ludo is sinds 30 jaar actief als cartoonist-illustrator en verzamelde intussen meer dan 75 nationale en internationale prijzen (waaronder in 2009 de Zilveren Hoed en 2010 de Gouden Hoed op het Internationaal cartoonfestival in Knokke-Heist) en eervolle vermeldingen en een boekenkast vol cartoonboeken. Hij tekende 8 jaar de politieke cartoons voor de krant De Standaard en was de enige Belg in de uitgaven van 1993 en 1994 van “The Finest International Political Cartoons of Our Time – Witty World Books”. Hij tekende opdrachten voor VRT, Columbia Pictures, uitgeverijen, gemeentebesturen en bedrijven (InBev, Ecover, Nestlé, …) en is regelmatig lid van wedstrijdjury’s. Hij had in 2003 een overzichtstentoonstelling in Osaka, Japan en in 2007 in het Commercial Center Dolce Vita in Porto, Portugal. Zijn humor gaat van mild-poëtisch tot wild-brutaal.

Sinds een vijftal jaar vindt Ludo een nieuwe richting in het tekenen van naaktmodellen in houtskool, op formaat A2. Houtskool is een middel om sterke contrasten te zetten, een gegeven dat ook Ludo zelf kenmerkt. Cartoons en modellen. Toch staan cartoons en modeltekenen niet in contradictie met elkaar; het zijn elkaars tegengestelden, maar zijn niet in tegenspraak. Ze zijn hetzelfde maar anders. Om cartoons te kunnen tekenen, om mensen te kunnen reduceren tot hun karikaturale eigenschappen moet je het modeltekenen beheersen. Beiden gaan – en helpen – over leven.

Het naakte lichaam is, ondanks onze pudeur om er mee in de openbaarheid te treden, de meest natuurlijke vorm waarin we kunnen verschijnen. Vreemd genoeg heeft civilisatie bij de mens over de eeuwen heen, het lichaam steeds meer verhuld en met schroom beladen. Ik wil dit lichaam uit de schaduw halen, door de schaduw te gebruiken. Man, vrouw, oud, jong, vlezig of strak, dat doet er geenszins toe. Het gaat niet om esthetiek an sich. Het is de natuurlijkheid of de uitdrukking van de pose die ik essentieel wil kunnen weergeven. De taal van het lichaam, elke houding, gebaar is betekenisvol en de moeite om te tonen. Ongekunsteld, zichtbaar, maar zonder op te dringen of te shockeren. Qua techniek ga ik resoluut voor houtskool: het clair-obscuur effect is hiermee levendig weer te geven. Het is schilderen met lijnen, het licht vangen door de schaduw te gebruiken. Met houtskool is een grote picturaliteit en plasticiteit te bereiken. Bovendien is het een lang en uitdagend leerproces, om enkel met behulp van lijn een hoge techniciteit te bereiken, waarbij compositie, prespectief, verhouding, lichtinval en emotie in harmonie op papier verschijnen en een grote mate van intuïtiviteit en spontaniteit suggereren.
Contact
+32 486 369 771
ludo.goderis@telenet.be
www.ludocartoons.be

 

ludo_goderis_2

 

ludo_goderis_1

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.